23.04.2015 (czwartek) godz. 16.00 – Fama
Flamenco, Corrida de toros i paella, to bez wątpienia trzy najczęściej wymieniane symbole Hiszpanii. Wszyscy doskonale wiemy, że Hiszpania kryje w sobie wiele więcej różnorodnych obrazów, dźwięków i smaków, wynikających z tradycji, klimatu i temperamentu mieszkańców tego kraju.
Dlatego oprócz koncertów, wystaw, filmów i prezentacji, podczas Dni Hiszpańskich nie może zabraknąć kulinarnych zmagań, które są doskonałą okazją do zmierzenia się nie tylko z kuchnią znaną przez wszystkich na całym świecie, ale też i tą nieznaną przez samych Hiszpanów.
Grzegorz Chlebowicz (szef kuchni) Szef kuchni Trattoria Czarna Owca
Naszym przewodnikiem będzie Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni Trattorii Czarna Owca w Białymstoku. Mistrz eksperymentowania i łączenia różnych tradycji kulinarnych, odważny we wprowadzaniu dań rzadkich i oryginalnych. Czego będziemy próbować? Paella mixta, czy kontrowersyjny przysmak Criadillas, czyli bycze jądra i wiele innych potraw.
Ze względu na ogromne zainteresowanie warsztatami, postanowiliśmy je zorganizować w formie otwartej prezentacji kulinarnej z degustacją. Zapisy nie są potrzebne, więc zapraszamy wszystkich zainteresowanych hiszpańskimi smakami.