19.04.2018 (czwartek) godz. 16.00, 17.30 i 19.00 – wymagana rejestracja/30 zł – liczba miejsc ograniczona, tylko osoby pełnoletnie (40 osób) – Fama
Warsztaty poprowadzi Wojtek Cyran, ambasador marki Campo Viejo.
Wojciech Cyran winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z regionu Rioja oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.
Nasze spotkanie z winem postanowiliśmy podzielić na 3 tury po 40 osób dorosłych (ukończone 18 lat jest warunkiem koniecznym). Zależy nam, abyśmy naprawdę w kameralnej atmosferze mogli zdobyć interesującą wiedzę na temat Hiszpanii, która jest zdecydowanie winiarskim krajem i Rioja, jako najbardziej znanym z wina regionem. Przede wszystkim jednak warsztaty będą poświęcone degustacji, od podstaw po najbardziej wysublimowane sposoby na łączenie przeróżnych aromatów i smaków. Oczywiście degustacja wina nie może się odbyć bez odpowiednio dobranych przekąsek, które również specjalnie z Hiszpanii do nas przyjadą. Najlepsze gatunki szynek i sera oraz wybrane desery pozwolą nam stworzyć doskonałą kompozycję smaków z degustowanymi winami.
Partnerem wydarzenia jest marka Campo Viejo i Corrida, niezawodny dystrybutor hiszpańskich serów, szynek i wędlin.
Klasyfikacja win rioja (źródło: Wikipedia)
Ze względu na okres i sposób starzenia, wina rioja podzielone są na cztery rodzaje:
Joven (młode) albo Cosecha – oznaczone jako wino regionalne (Garantía de Origen) wino przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, często w białej i różowej wersji. Do tej kategorii należą także wina czerwone, w tym produkowane na wzór beaujolais nouveau metodą maceracji węglowej. Wino trafia do sprzedaży najpóźniej dwa lata po winobraniu, przeważnie jednak kilka miesięcy.
Crianza – wina wysokiej jakości; wina czerwone leżakują od 2 do 3 lat, w tym przynajmniej rok w dębowych beczkach (dla win białych ten okres jest skrócony do 6 miesięcy)
Reserva – wina bardzo wysokiej jakości; wina czerwone dojrzewają trzy lata, w tym co najmniej rok w dębowych beczkach; wina białe dojrzewają 2 lata w tym minimum 6 miesięcy w dębowych beczkach
Gran Reserva – wina o najlepszej jakości z wyjątkowo dobrych roczników; wina czerwone leżakują w dębowych beczkach co najmniej dwa lata, a następnie co najmniej trzy lata w butelkach. Wina białe muszą leżakować 4 lata, w tym co najmniej 6 miesięcy w dębowych beczkach.
Liczne wytwórnie wydłużają wymagany przez regulacje winiarskie okres starzenia.