20.04.2018 (piątek) godz. 17.00 Warsztaty kulinarne z Chufas – Joanna Maria Sienkiewicz – wstęp bezpłatny – Fama.

Dwie nieprzeciętne kobiety: Joanna Maria Sienkiewicz i Emilia Andrzejewska i dwa nadzwyczajne projekty: XUFAS i MIODOSYTNIA spotkały się, by połączyć wieloletnie doświadczenia kulinarne i pasje do tworzenia nowych smaków. Z pomocą przyszli też uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Zobaczycie sami, co ten szalony zespół wypracował, by nas kulinarnie oczarować.

ewka-konewka

Kulki mocy z chufas wykonane przez Ewka Konewka.

Wszyscy w Hiszpanii znają orzeźwiający napój zwany horchata. Znają go też turyści, odwiedzający licznie wschodnie wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego. Niewielu jednak ma świadomość, z czego powstaje horchata, czemu zawdzięcza ten smak i dlaczego najbardziej popularna jest w Walencji. Kluczowym hasłem w tej zagadce jest CHUFA, czyli cibora jadalna, zwana w Polsce również migdałem ziemnym lub orzechem tygrysim.

Chufa jest byliną kłączową o jadalnych korzeniach, uprawianą w regionie Walencji, której odżywczy potencjał odkryli przede wszystkim mieszkańcy Niemiec, Korei Południowej, Japonii i Stanów Zjednoczonych. W Polsce wciąż bardzo mało znana, mimo że zainteresowanie dietą wegańską rośnie z roku na rok bardzo wyraźnie.