21.04.2016 (czwartek) godz. 16.30 – Fama
Warsztaty kulinarne „Smaki Wenezueli”.
Różnorodność kultury i produktów spożywczych czyni wenezuelski jadłospis jedynym w swoim rodzaju. Na przykład bliskość Karaibów nie pozostaje obojętna dla lokalnych kucharzy. Od dekad wykorzystują tropikalne (choć dla nas również znane) składniki takie jak kukurydza, papryka czy pomidory.
Narodową specjalnością jest arepa. To płaski placek kukurydziany, który można piec, delikatnie podsmażać lub grillować. Je się jako samodzielną przekąskę lub wypełnia przeróżnymi farszami.
Bardzo popularnym plackiem jest również La cachapa. Jest podobny do polskiego naleśnika, lecz stworzony jest ze świeżej kukurydzy. Najsmaczniejszą i najpopularniejszą formą podawania jest z masłem lub margaryną i z serem lub dżemem.
Typowym wenezuelskim owocem jest regionalna odmiana banana. Można je opiekać na ruszcie, miksować i podawać jako deser.
Czy to wszystko nie brzmi przepysznie? Ale po co czytać, skoro można przyjść i spróbować!
Nahir Córdova wraz z Danielem Carroz i Lucibel Contreras poprowadzą dla Was bezpłatne warsztaty kulinarne „Smaki Wenezueli”.