22.04.2017 (sobota) godz. 12.00 Warsztaty kulinarne – kuchnia hiszpańska – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Adres: ul. Knyszyńska 12, Białystok, wejście restauracyjne
Warsztaty przeprowadzone będą w formie cooking show!
Będziemy mieli okazję wziąć udział w przygotowaniu i degustacji dań z Andaluzji i Extremadury. Nasi goście i gospodarze pokażą nam m.in. jak prawidłowo „otwierać” i kroić udziec wieprzowy, czyli Jamón Ibérico Extremeño oraz zaproszą nas do spróbowania zupełnie nietypowych połączeń smakowych, jak gazpacho z malinami.
Poznajcie bohaterów naszych warsztatów kulinarnych!
Uczniowie Hiszpańskiej Szkoły Kulinarnej z Estremadury w Hiszpanii, którzy po raz pierwszy zawitają w Polsce, by zaprezentować swoje umiejętności i nawiązać współpracą ze szkołą w Białymstoku. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, którzy już bardzo szybko i ambitnie rozwijają swoje umiętności językowe i kulinarne, odbywając praktyki w najciekawszych restauracjach w Andaluzji. Szefem będzie doświadczony Florencio Gonzalez, kucharz i restaurator, który w Warszawie prowadzi doskonale prosperujący sklep z produktami hiszpańskimi i restaurację.
Poznajcie Estremadurę! Region słynący z przepięknych krajobrazów i niezwykłych smaków.
RIOMALO DE ABAJO MEANDRO DEL RIO ALAGÓN
Estremadura… kraina, która oczarowuje, gdzie tradycja i nowoczesność poruszają się we wspólnym melodyjnym tańcu, gdzie wszystko nabiera sensu i harmonii…
…kraina, która nie pozostawia obojętnym tego, który ją odwiedza, i który z trudem będzie się mógł z nią pożegnać, gdy zrozumie, że coś w jego wnętrzu uległo zmianie, że jeszcze można czuć się dobrze na tym świecie, żyć w doskonałej harmonii z innymi ludźmi, z otoczeniem, a przede wszystkim – z samym sobą.
Estremadura jest dziś rozpoznawana dzięki zróżnicowanemu środowisku naturalnemu obfitującemu w zasoby wodne, które stanowi o unikalności regionu na skalę europejską. W połączeniu z innowacyjnością i technologią firm, które stawiają na bezpieczeństwo żywienia, powstają produkty spożywcze bezpieczne i korzystne dla zdrowia. Są one rozpoznawalne pod znakiem identyfikacyjnym „Alimentos de Extremadura” (Produkty Żywnościowe Estremadury).
TORNAVACAS CEREZOS EN FLOR-J.L. MARTIN