ZS Gastronomicznych w Białymstoku
zespół szkół gastronomicznych w białymstoku

Hiszpański zbliża ludzi!

Kto by pomyślał, że niepozorny kurs hiszpańskiego przerodzi się w wielką pasję oraz chęć dalszej radosnej i twórczej współpracy. Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, realizując dla swoich uczniów projekt „Młodzi na europejskim rynku pracy – nauka i doświadczenie” w ramach ERASMUS+, zaprosił Joannę Marię Sienkiewicz, specjalistkę od zaszczepiania bakcyla, do przeprowadzenia kursu języka hiszpańskiego.

Tak przygotowana językowo młodzież wybrała się na czterotygodniowy staż do… Granady! Tam w pocie czoła, w najlepszych restauracjach, odkrywali tajniki andaluzyjskiej kuchni, a wolne chwile poświęcali na poznawanie miasta, jego historii, kultury i sierpniowej temperatury 😉

Wrócili pełni pomysłów i energii do dalszego działania oraz poszukiwania nowych smaków. Dlatego teraz właśnie spotykamy się, by na własnym podniebieniu doświadczyć doskonale wypracowanych receptur, uwodzicielskich aromatów i zniewalającej pikanterii meksykańskiej kuchni!

Już 11 grudnia 2016 o godz. 11.00 w naszej szkole gościć będziemy uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy specjalnie przygotują, zaprezentują i zaproszą do degustacji podczas Meksykańskiego Śniadania Filmowego!!!

Na zdjęciach: Gabriela Łukaszewicz, Aleksandra Snarska, Aleksandra Dzieszko, Magdalena Olchowik, Agnieszka Stankiewicz, Emilia Dobrogowska, Wojciech Jurgiel, Wojciech Marchel.

„Gotowanie? To jest coś co uwielbiam robić, od dzieciństwa ciągnęło mnie do kuchni. Wybór szkoły nie był trudny. Jestem z niej zadowolona bo dzięki temu miałam możliwość spełnić swoje marzenia i wyjechać do Hiszpanii na praktyki, poznać cudowne miasto Granadę, jego kulturę i nowych ciekawych ludzi. Przed wyjazdem uczyliśmy się języka hiszpańskiego. Gran Via rozkochała nas w pięknej mowie hiszpańskiej….”

Magdalena Olchowik

Więcej informacji o szkole:
http://www.zsg.bialystok.pl/

magdalena_olchowik
ola dzieszko

„Od zawsze język hiszpański był dla mnie czymś pięknym. Staż w Andaluzji w ramach Erasmus+ pozwolił spełnić moje marzenia o nauce tego pięknego języka i tego co kocham – gotowania.”

Aleksandra Dzieszko

„Odkąd pamiętam pomagałam mamie w kuchni… nawet jeśli tego nie chciała 😉 Jestem uzależniona od kawy, gumy do żucia i dobrego jedzenia. Moim marzeniem jest otwarcie cukierni, gdzie codziennie klientów witać będzie aromat świeżej kawy i pyszne ciasto. Podczas miesięcznego stażu zakochałam się w Hiszpanii, do tego stopnia, że to właśnie tam widzę siebie za parę lat.”

Gabriela Łukaszewicz

Dziękujemy Panu Markowi Józefowiczowi, dyrektorowi Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku i Pani Agnieszce Świercz, nauczycielowi przedmiotów zawodowych za umożliwienie współpracy i pełne zaangażowanie na każdym etapie!

gabriela łukaszewicz