Warsztaty kulinarne stały się bez wątpienia jednym z najbardziej wyczekiwanych punktów programu Dni Hiszpańskich. Podczas poprzednich edycji byliśmy na kulinarnych wojażach m.in. w Andaluzji i Meksyku. Tym razem wybierzemy się na Wyspy Kanaryjskie, które przez swoje izolowane położenie doprowadziły do perfekcji kuchnię bazującą na kilku niemalże podstawowych składnikach.
Podczas naszych warsztatów zmierzymy się więc z typowymi dla Wysp Kanaryjskich potrawami, z których wymienić możemy tajemniczo brzmiące Pimientos de Piquillo rellenos de ensalada de atún, Chorizo riojano al vino tinto, czy Mojo rojo i Mojo de Aguacate. Bez deseru Gofio się również nie obędzie!
Wszystkie potrawy przygotowywać będziemy pod czujnym okiem naszego kucharza Florencio z Fuerteventura, czyli jednej z Wysp Kanaryjskich oraz Walentyna vel. Twardego Szparaga, kulinarnego blogera i pasjonata kuchni hiszpańskiej.
Na zdjęciu pulpo a la parilla próbowane na Fuerteventura właśnie.
Zapisy:
Bardzo zależało nam na tym, aby wstęp był bezpłatny, a w związku z bardzo dużym zainteresowaniem warsztatami, postanowiliśmy przeprowadzić zapisy w sposób następujący: od jutra (09.04.2014) przez 10 kolejnych dni Twardy Szparag będzie zadawał pytanie związane z kuchnią kanaryjską. Pierwsza osoba z prawidłową odpowiedzią przesłaną na adres: info@twardyszparag.pl wchodzi do grona 10 osób gotujących.
Pamiętajcie jednak, że w tej zabawie nie ma przegranych. Fama jest duża, więc oprócz miejsca dla naszych uczestników, będziemy mieli jeszcze sporo przestrzeni na widownię i degustację.
Obserwujcie stronę Twardy Szparag oraz nasz profil na facebooku, pytania będą się pojawiały codziennie o godzinie 15.00
24.04.2014 (czwartek) godz. 16.oo – Fama – wstęp wolny (wymagana rejestracja + widownia bez rejestracji)
Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Miasta Białegostoku.